Általánosan
 
Felhasználás
 
Olajok
 
Receptek
 
Egészség linkek
 
Gyerekeim munkái
 
Látogasd meg!
 
Szavazások
Lezárt szavazások
 
Szavazásokról
 
Fürdők

Aromaterápiás fürdők

Az emberiség történetében a fürdőknek mindig gyógyító, közérzetjavító és szépítő hatást tulajdonítottak. Vannak népek, akiknek komoly a fürdőkultúrájuk, pl. a keleti népek vagy az észak-európaiak.

Az illatos fürdő alkalmazása az aromaterápia egyik legcsodálatosabb módja.
Egy aromaterápiás fürdőnek sokféle és összetett hatása van a szervezetünkre.

Szerintem, a legfontosabb a relaxáló hatása. Kellemes környezetben  megpihenhetünk, ellazíthatunk. Rohanó életünkben ez nagyon fontos, hogy kicsit megálljunk és rövid idő alatt intenzíven pihenjünk egyet. Ilyenkor ne a problémáinkon rágódjunk, hanem gondoljunk valami szépre, kellemesre. Jó módszer, ha becsukott szemmel mély, lassú lélegzéssel az illatokra koncentrálunk. Csukjuk magunkra a fürdőszoba ajtaját és hetente 1-2 alkalommal lazítsunk egyet. Este a legjobb, mert a fürdő nyugtató hatása után jól, pihentetőn tudunk aludni és másnap újult erővel tudjuk végezni feladatainkat.
Van aki esküszik a reggeli frissítő fürdőre. Jól megválasztott frissítő hatású olajokkal lehet, hogy elérhető. Én inkább a reggeli készülődés közben egy jó zuhanyt részesítek előnybe ébresztőnek.

Az illóolajok párolgása miatt, a fürdő közben be is lélegezzük őket és ez egy inhalációs kezeléssel ér föl. Ezt tekinthetjük a fürdő "mellékhatásának" a légúti megbetegedések megelőzésére vagy gyógyítására és a lelkünk ápolására.

Megtelik a helység az illatokkal, fertőtlenítik és illatosítják a levegőt. Én mindig úgy intézem, ha a családban valaki aromás fürdőt vesz, akkor ő legyen az utolsó, aki fürdik, hogy reggelig ott maradhasson a víz a kádban. Az illóolajok a levegőbe párologjanak el, nem akarom leereszteni a csatornába.

Az illóolajok bőrön keresztül is fel tudnak szívódni. Ezt a gyógyító hatást is ki lehet használni a fürdőnél. Bármely szervünkre tudunk gyógyító hatással lenni a megfelelően megválasztott olajokkal. A vérkeringéssel eljutnak a testünk minden pontjára.

De az aromás fürdő vételénél is vannak szabályok, amit be kell tartanunk.

1. Az illóolajat mindig oldjuk föl, ne rakjuk a  közvetlenül vízbe, mert csak a víz felszínén fog úszni. Az illóolajok nem jó, ha magukban érintkeznek a bőrrel, kivétel ez alól a levendula olaj. Csípő érzést, bőrpirosságot okozhatnak.

A legjobb oldóanyag a tej. 1-2 dl tejbe csöpögtessük bele a használni kívánt olajokat, öntsük a fürdővízbe és jól keverjük el. Szoktam hozzá mézet is keverni, no nem azért, hogy édes is legyen, hanem mert annak is nyugtató hatása van. Magában a mézben is oldódik az illóolaj, csak nehezebb elkeverni benne.
(Az illóolaj oldódik még az alkoholban is, de én annak a szagát nem tudom a nyugalomhoz, relaxációhoz kapcsolni és kis mennyiségben is zavaró lehet.
Oldódik még un, bázisolajokban is. Ezekről bővebben a masszázsnál írok. Fürdőnél ezt a lehetőséget nem alkalmazom, mert maga az oldóolaj sem keveredik a vízzel.)

2. Közvetlenül evés után ne vegyünk aromás fürdőt. Telehassal nem lehet jól relaxálni és szervezetünk olyankor az emésztéssel van elfoglalva. Hamarabb előfordulhat, hogy "fejünkből kifut a vér" és szédülés vesz erőt rajtunk. Főleg igaz ez érrendszeri problémákkal küszködőkre.

3. Ne készítsünk forró fürdőt, a víz legyen test meleg és csak addig maradjunk benne, míg nem hűl nagyon le. Vigyázzunk, ne fázzon át testünk!
A vízben tartózkodás ideje ne legyen 20-25 percnél több.
Hetente ne áztassuk magunkat 2-3 alkalomnál többször, mert bőrünk kiszáradhat a víztől. Ha többször szeretnénk az aromás fürdő előnyeit élvezni, próbáljuk ki a nem teljes testre alkalmazott fürdőket, pl. lábfürdőt.

4. Bármilyen komolyabb, tartós betegség esetén, kérje ki orvosa tanácsát! Arra kérdezzünk rá, hogy ajánlott-e a hosszabb idejű tartózkodás egy meleg vizes kádban, pl. bármilyen érrendszeri vagy bőrbetegség esetén.

5. És a mennyiségekről! Próbáljunk annyi vizet engedni a kádba, hogy elfeküdhessünk benne. A kád méretétől és a víz mennyiségétől függően 20-40 csepp illóolajat használhatunk, de mindig feloldva tegyük bele. Még a levendula olajat is, hogy egyenletesen oszoljon el a vízben.
Gyerekeknél kevesebb olajat használjunk, akár csak 5-10 csepp is elég. Kicsiknél is alkalmazhatjuk, de mindig legyünk mellette és ügyeljünk arra, hogy kezével ne vigye az arcára, szemébe a vizet vagy ne igyon bele. Üljön a kisgyerek és vigyük fel a testére a vizet egy kis edénnyel vagy szivaccsal.

6. És milyen illóolajakat használjunk? Az alapján válasszunk, hogy milyen célból szeretnénk a fürdőt venni. De itt is bízzuk magunkat az orrunkra és a fantáziánkra. Ha valamilyen betegségre alkalmazom az aromás fürdőt, akkor először ahhoz keresek ki olajokat. Például influenza, meghűlés, nátha esetleg a hozzá kapcsolódó láz esetén, a légúti problémák megoldásához szükségesek: ánizs, citrom, eukaliptusz, édeskömény, fahéj, gyömbér, kakukkfű, levendula, menta, rozmaring, stb. Ezekhez keresek még olyanokat, amiknek nyugtató hatásuk is van, a könnyebb elalvás érdekében: bazsalikom, jázmin, kamilla, narancs, mandarin, rózsa, szantálfa, tömjén, ylang-ylang, stb. Természetesen sok olaj hatása fedi egymást, pl. a levendula, amit én minden fürdőbe beleteszek, mert szerintem mindenre jó. Egy alkalommal 5-10 félé illóolajat is összekeverhetünk.

Egyéb

A leírásokban a kádban fürdésről beszéltem. Vannak olyanok, akik ezt a módot nem tudják használni valamilyen betegség miatt, de nem is fontos minden alkalommal a teljes kádfürdés. Esetleg kicsi a fürdőszobája és nincs is kádja. Azért még nem kell lemondania az aromaterápiás fürdőről, mert azt nem csak egész testre vehetünk. Elsősorban végtagjainkat áztathatjuk egy kis relaxálás kíséretében.

Lábfürdő

Emlékezzünk eleink módszerére, a lábfürdőre! Használjunk hozzá akkora tálat, amibe kényelmesen belefér a lábunk és annyi vizet tudunk önteni bele, hogy a bokánk fölé érjen. A lábfürdőnél vagy egy karfürdőnél használjunk annyira forró vizet, amit bőrünk elbír. Literenként tegyünk bele, természetesen feloldva, 3-5 csepp illóolajat, olyanokat, ami arra a betegségre  való, amit kezelni akarunk. Ezt a helyi fürdőt hosszabb ideig is végezhetjük, de ne hagyjuk a vizet kihűlni, töltsünk forró vizet hozzá. Gondoljunk a talpunkon lévő reflexpontokra! Ezeken keresztül az illóolajok is tudnak hatni a szervezetünkre. A bőrön keresztül a reflexpontokban felszívódnak és eljuthatnak a testünk más részébe, de a párolgó olajok orrunkon át is hatnak. Egy forró tea kíséretében, egy meghűlés esetén, csodákat tud művelni.

Borogatás

Itt említem meg a borogatást is. Ilyenkor a bőrünk nem kerül közvetlen kapcsolatba a vízzel. Egy tálba, meleg vízbe teszem a feloldott illóolajokat. Mennyiségek, mint a lábfürdőnél. Egy anyag darabot mártok bele, (pl. gyerekeim megmaradt textilpelenkái nagyon jól felhasználhatók erre a célra)  és kicsavarva belőle a fölösleges vizet, helyezem a kezelendő felületre. Ezt betakarom egy száraz anyaggal, pl. egy törülközővel. A nedves anyagot 2-3-szor is újra belemártom az olajos vízbe. Olyan helyeken alkalmazom, ahol a helyi fürdőztetéssel nem lehet megoldani kezelést, a fájdalom csillapítást, a fejen, a hason, a háton, stb.( Pl.: fejfájás, derék fájás, haspuffadás, stb.)

Lemosás

Általában bőrproblémáknál használjuk. Én egy üvegbe szénsav mentes ásványvizet vagy felforralt és lehűtött vizet teszek és 10 ml-ként 1-2 csepp illóolajat. Minden használat előtt nagyon alaposan össze kell rázni. Géz- vagy vatta darabot átitatok vele és áttörölgetem a bőrfelületet.
Ezzel a módszerrel készíthetünk kozmetikai célra aromás vizet is, a bőr tonizálására. Gyógyászati célokra is alkalmazhatjuk, bőrproblémákra, gyulladásokra, fertőzésekre, fájdalom csilapításra, stb.

Ülőfürdő

Én ezt módszert nőgyógyászati, hasi, aranyeres problémáknál szoktam ajánlani.

Gondosan kimosott tálba, amibe bele tudunk ülni, meleg vízbe tegyünk literenként  5-10 csepp illóolajat, alaposan keverjük el és üljünk bele. Az a jó, ha a tál elég nagy, hogy a víz az alhasat és a derekat is éri. Üljünk benne, míg langyosra nem hűl, de közben néha keverjük el újra a vizet. Az illóolajakat a betegséghez válasszuk ki.

 

 

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Egyéb
 
Csomagok
 
Vásárlás
 
Mire? Mit?
 
Beszélgessünk!
 

THE EVIL WITHIN| Harry Potter szerepjáték    *****    REAVER GROVE | urban fantasy frpg    *****    Hírek,információk,érdekességek a Super Mario világából.Ismertetõk,leírások,játéktesztek. Folyamatosan megújuló tartalom.    *****    STAR STABLE ONLINE BLOG - Kattints ha te is játszol a játékkal, vagy csak érdekel :) Puszi Daisy    *****    ANEZKABLOG megnyitotta kapuit, ahol a valódi, õszinte életét, véleményét olvashatjátok el!    *****    Duguláselhárítás Debrecen    *****    Visszaszámlálás indul! A popzene 2018-as évét foglaljuk össze. Dalok, albumok, videoklipek.    *****    STAR STABLE ONLINE - R A J O N G Ó I O L D A L - Daisy Doveer - STAR STABLE ONLINE    *****    Aranysárkányok korának 617-edik esztendejében...    *****    If this is the end in fire we should burn together    *****    Keresett karakterek // Szerepjáték // Csatlakozz // Varázslat és Sárkányvér // Aneliath    *****    snowflakes in the wrong place    *****    ♛ ANELIATH ☉ varázslat és sárkányvér    *****    every monster was a (wo)man first    *****    Fedett lovardák,kör karámok, angol lovas bokszok, gép-takarmány tárolók gyártás,szerelését, építését vállaljuk!    *****    Meditációk az okkult életrõl    *****    SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP.SZEREZZ ÖRÖMET SZERETTEIDNEK KARÁCSONYRA,EGY SZEMÉLYISÉG ÉS SORS ANALÍZISSEL!VÁRLAK    *****    MINDIG SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP. Szerezz örömet SZERETTEIDNEK Karácsonyra egy tartalmas elemzéssel!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie. Tegyél egy próbát, én segítek az értelmezésben. Várlak!    *****    Rendelj szeretteidnek, asztrológiai elemzéseket, a 20-25 oldalas születési horoszkóp elõrejelzéssel,nagyon szép ajándék!